Copyright © wdp .. |
Design by Dzignine
Thursday, December 15, 2011

tanggungjawab memilih pemimpin,

                S E R O N O K.. pertama kali bekerja sebagai election commissioner of sciencess untuk tahun akhir di bumi Kuantan memberikan pengalaman indah yang cukup memberi makna.
SCIENCESS LOGO
8.30 AM               - membuat persiapan terakhir di lokasi pengundian yang ditugaskan; WacKOS.
9.00 AM               - menghadirkan diri dalam seminar oleh Dr Azdi di ALT3 sehingga jam 10.15 pagi.
10.30 AM             - berada di WacKOS untuk memberi bantuan kepada committee bertugas; crowd dari kalangan pelajar mula terbentuk untuk melaksanakan tanggunggjawab membuang undi.
10.35 AM             - berlaku sedikit kekecohan berikutan terdapat pelajar yang tidak dibenarkan membuang undi di WacKOS; sebaliknya mereka perlu melaksanakan tanggungjawab itu di Exam Hall Kulliyyah of Allied Health Science.
11.00 AM             - mula bertugas secara rasmi (+) mengulangkaji OSHA ‘n’ FMA serta soalan quiz tahun lepas untuk menghadapi quiz Law yang dijangka start jam 2.00 petang.
1.30 PM                - meninggalkan tempat bertugas (WacKOS, Kulliyyah of Science) untuk bergerak ke bangunan pentadbiran untuk makan tengahari dan quiz.
2.00 PM                - menjawab 20 soalan MCQ dalam masa 25 minit,
2.40 PM                - pertama kali singgah di musolla Bangunan Pentadbiran; untuk Solat Zohor yang tertangguh.
2.50 PM                - menghadiri kelas Law [video conference].. fokus untuk FINAL EXAM.
3.20 PM                - kelas tamat, bergerak ke Exam Hall Kulliyyah of Allied Health Science untuk membuang undi.
3.35 PM                - menuju ke WacKOS untuk menyambung tugas sehingga tamatnya proses pengundian.
5.00 PM                - kesemua pusat pengundian [Bangunan CTS, WacKOS, KAHS] di tutup serentak dan kotak undi dialihkan ke pusat pengiraan undi di WacKOS.
5.15 PM                - kesemua kotak undi telah berada di WacKOS dan proses pengiraan bermula;
6.45 PM                - menunaikan Solat ‘Asar yang tertangguh di musolla Kulliyyah of Science.
6.55 PM                - menyambung tugas untuk mengumpul keputusan undi bagi setiap post yang dipertandingkan.
7.15 PM                - kesemua keputusan penuh penjumlahan undi telah diterima dan bersedia untuk dimasukkan ke dalam template presentation powerpoint. Kebanyakan committees mula meninggalkan WacKOS dan pulang ke mahallah untuk persiapan Annual General Meeting SCIENCESS yang dijangkakan bermula pada jam 8.00 malam. Hanya aku dan Fahmi yang masih meneruskan tugas.
7.30 PM                - hanya mampu melihat dan meminta maaf kerana tidak mampu untuk membantu 3 orang committee catering [meng. kheyo, miss]yang sedang sibuk menyediakan makanan untuk 300 orang.
7.45 PM                - bekejar ke musolla KOS untuk Solat Maghrib [juga yang tertangguh].
7.55 PM                - kembali ke WacKOS untuk menyambung tugas menyiapkan presentation slide keputusan penuh pertandingan.
8.00 PM                - crowd mula hadir; secara jujurnya hati mula resah-gelisah =_=’
8.05 PM                - AGM bermula di KOS Main Auditorium. =_=’
8.30 PM                - panggilan pertama dari person in charge di Main Audi bertanyakan mengenai presentation slide untuk keputusan pertandingan. =_=’
8.35 PM                - panggilan kedua bernada resah dari PIC kerana Secretary General SCIENCESS; Danial Effendy Goon sudah memulakan pembentangan. =_=’
8.37 PM                Syaz meninggalkan Main Audi untuk turun sendiri ke WacKOS untuk melihat keadaan sebenar proses menyiapkan slide, tubuh aku + Fahmi + Syaz di limpahi larutan adrenaline yang bagikan dipam-pam. =_=’
8.45 PM                - masih berusaha; sambil bertemankan fahmi yang setia semenjak proses pengumpulan undi =_=’
8.50 PM                - panggilan demi panggilan diterima Syaz bertanyakan mengenai presentation slide, x_x
8.55 PM                - final touch untuk slide presentation. [check]  X_X
9.00 PM                - berlari ke Main Audi,
9.03 PM                - telah berada di dalam Main Auditorium untuk menyerahkan keputusan penuh pertandingan kepada Program Manager AGM; Faisal Mohamad dan slide prsentation kepada c-Boy (+) Nasa yang bertugas menjaga laptop.
9.05 PM                - membuat sedikit penerangan mengenai flow slide kepada Faisal dan c-Boy.
9.15 PM                - keputusan dibacakan oleh Faisal berserta dengan presentation slide ^_^, alhamduliLlah.. kepenatan dan keletihan rasa terbayar apabila crowd begitu teruja untuk menantikan jumlah undi bagi setiap pertandingan terpampang dihadapan bola mata mereka. Faisal yang bijak bercakap di atas rostrum, Nasa dan c-Boy yang berjaya mengikut rentak si Faisal.. dan akhirnya alhamduliLlah; saat keputusan calon president baru SCIENCESS untuk tenure 2011/2012 diumumkan, aku hanya mampu tersenyum melihat kemeriahan suasananya ^_^, SubhanALlah
9.35 PM                - keluar dari Main Audi untuk membantu committee catering,
~10.00 PM           - mengedarkan makanan kepada crowd yang hadir memeriahkan AGM kali ini,
10.40 PM             - kesemua committee bergerak ke WacKOS untuk menikmati makanan, berserentak dilaksanakan post-mortem santai ^_^ yang dikendalikan oleh Faisal selaku PM.
11.40 PM             - post-mortem ditamatkan dengan doa’ + tasbih kifarah dan surah al-‘asr.
11.45 PM             - bersama-sama mengemaskan WacKOS,
12.15 AM             - menutup pintu WacKOS dan meninggalkan Kulliyyah of Science.
12.30 AM             - akhirnya menjejakkan kaki ke mahallah tabari, yang berada di luar kampus.
12.45 AM             - mandi dan Solat ‘Isya yang tertangguh, tidur Z_z

Keputusan penuh sila click kat sini

Tamat... (“,)

12 التعليقات:

Norlyana Nasrin says:
at: December 15, 2011 at 4:31 PM said...

err..kte antara pelajar yg t'kjt bl dpt tau yg kne g KAHS utk undi huhu nsb baik Abang Ngah aka Jimmy tlg anta..

wah semalam hari yang memenatkan utk rizqan nmpknye..tp xpe kenangan 2..huhu...(^-^)

Nuryn Weida says:
at: December 15, 2011 at 4:57 PM said...

patutlah nampak kelam kabut je time masuk main audi..btw,congratz!great job for the commitees and great job for the result slide show! =)

perindu_خلافة says:
at: December 16, 2011 at 7:33 AM said...

Norlyana Nasrin
yep.. rizqan sbg committe pun terkejut pagi tu, =_=' apa pun pihak election committee minta maaf sangat2 sbb dalam case ni sbenarnya ada campur tangan pihak ke-3, apa pun alhamdulillah semuanya dah diselesaikan malam post-mortem tu ^_^

kepenatan yang berbaloi-baloi, BeSt :)

Nurul Damia says:
at: December 16, 2011 at 7:34 AM said...

Salam rizqan,

Masyallah...
slide tu mmg perfect..
berdebar-debar kitorang tunggu result semalam...

pandai korang buat susunan slide bg nmpak menarik ++ menarik curiosity crowd yg dtg...

Btw thanx a lot for the effort rizqan and election committees yang lain..

perindu_خلافة says:
at: December 16, 2011 at 7:36 AM said...


agak kabut jugak rizqan masa tu, tp x sangka plak ada yang sedar.. huhu >_<

thanx ain, yep semua pihak dah cuba buat yang terbaik~ segala kekurangan kami mohon maaf :(
btw Tahniah dan Takziah atas lantikan ain sbg new line up SCIENCESS untuk sesi 2011/2012 ^_^

perindu_خلافة says:
at: December 16, 2011 at 4:04 PM said...

wa'alaykumussalam Nurul Damia..

alhamduliLlah,
terima kasih Damia,
kami dah cuba buat yg terbaik w/pun masa agak terhad malam tu,
mana2 kekurangan pihak kami mohon ampun dan maaf,
insyaALlah akan ada improvement utk program mendatang~ ^_^

Utk Damia dan line-up SCIENCESS tenure 2010/2011 TAHNIAH atas kejayaan2 yang dilakukan selama kalian berada di tampuk kepimpinan society, moga ada barakah dalam usaha kalian ^_^ insyaALlah

Nuryn Weida says:
at: December 16, 2011 at 4:31 PM said...

hahaha. kebetulan masa rizqan masuk tu ain ternampak.. =)

Its ok.. setiap benda pasti ada kekurangannya...But i Think everyone is doing a great job! =)

Btw thanks rizqan.. Doakan Ain dpt menjalankan amanah and tanggungjawab tu dgn sebaiknya..

shameer.haqeem says:
at: December 17, 2011 at 12:13 AM said...

wah!! bestnye. experience kan. hehe

perindu_خلافة says:
at: December 17, 2011 at 11:33 PM said...

Nuryn Weida...

owh patut le~ huhu

alhamduliLlah kami dah berikan yang terbaik untuk memikul amanah yang digalaskan hari tu,

untuk ain,
buat yang terbaik, sentiasa minta kat Dia untuk permudahkan urusan ^_^
BarakALlahu feek,

perindu_خلافة says:
at: December 17, 2011 at 11:37 PM said...

shameer.haqeem...
assalamu'alaykum akhi~
lama benar x dengar cerita kan ^_^
alhamduliLlah, pengalaman yang bermakna sebelum tahun akhir study kat sini,

Nuryn Weida says:
at: December 18, 2011 at 12:03 AM said...

tq =)

perindu_خلافة says:
at: December 18, 2011 at 2:20 PM said...

ur welcome :D