Copyright © wdp .. |
Design by Dzignine
Sunday, October 13, 2013

TRAVELOG: 5 Oct 2013 (Final)

.. Setiap kali melangkah kehadapan, saya akan tetap menoleh kebelakang. Dalam usaha memastikan bangunan Parkway Parade tidak hilang dari sudut pandang. Masakan saya boleh tinggalkan tempat yang saya rancang untuk balik semula nanti macam tu je kan..

3.10 PM (GMT +8.00 Singapore)
Usai menunaikan solat di Masjid..  kami melepaskan lelah dengan berehat sebentar. Dan sebelum berangkat semula, saya menggantikan baju yang lencun dibasahi peluh dengan baju lebihan yang saya bawa.

Apin:
Macam mana sekarang, rasanya jauh jugak kalau rizQan nak pusing balik ni..

rizQan:
O.o

Tunang Apin:
Kami nak ke Bugis, sebab nak jumpa kawan; kalau awak nak ikut sekali boleh je,
Tapi kalau x ikut kita boleh berpecah kat MRT.. ada access MRT ke airport.

| memandangkan perjalanan untuk ke Stesyen MRT lebih dekat berbanding kembali ke Parkway Parade (laluan Bus 36), maka saya memilih untuk menaiki MRT je. Diantara Paya Lebar dan Eunos, kami sepakat memilih Stesyen Paya Lebar. ^_^
Ok la tu.. datang dengan bus, balik dengan MRT.

Walaupun masih awal untuk pulang, tapi disebabkan tidak merancang aktiviti lain maka berada di airport lebih awal adalah lebih baik. $2.00..
Dari Stesyen Paya Lebar, saya perlu menukar tren di Stesyen Pasir Mas untuk ke Changi Airport.
Woah.. Pasir Mas pun ada kat Singapore!?? O.o

Menjelang jam 4 petang (waktu tempatan), saya dah pun berada kat Public Area Terminal 1.
Jalan2 sekitar airport, bangun-tidur-bangun-tidur-bangun, tengok departure board beratus kali, perhati ragam orang sekeliling, layan kinetic rain entah untuk kali ke berapa, kira baki duit yang tinggal, termesej salah orang O.o.. ok fine, ini akibat bila x bawak seketul buku pun untuk dibaca,

Tepat je 9.01 PM (GMT +8.00 Singapore), terus verify document kat counter lepas tu check-in to International Zone, Departure Hall. Pusing2 jumpa Subway, ok yang ni yakin boleh telan.. yang kerja semua Muslim. Masih murah $7.90 untuk setiap set ^_^
lepas makan terus ke gate hujung sekali. Security check, online kat internet kiosk..


selepas 15 jam di kota singa — at Changi Airport.


Tunggu punya tunggu.. flight delayed
Z_Zzz
Disebabkan terlalu letih + mengantuk, saya naik.. pakai belt terus tidur,
(yang ni jangan praktikkan bahaya gila kot)

Buka mata//
Semua orang bangun nak turun dah, haha.. :D
Dalam keadaan mamai tu, saya ikut je orang lain bergerak dari satu tempat ke satu tempat, lepas je urusan imigresen selesai. Jalan macam x sedar diri,

‘..dik bus terakhir ke KL Sentral’

Dalam pada mamai tu jugak, bayar RM8..
dah keluar baru belek tiket; tengok beli tiket bas apa sebenarnya,
rasanya kalau ada orang minta semua duit dalam wallet pun confirm saya terbagi masa tu,
ni lagi satu bahaya bila kita berada dalam keadaan kurang sedar ye. -_-

AeroBus,
Berjalan terus  tapi xde hala tuju..
sampai la nampak seketul bas tengah tunggu kat hujung terminal,
Naik dan terus tidur (lagi) Zzz,
Buka mata semua orang dah turun, KL Sentral..
Haish.. x kejut pun O.o
Tengok jam 2.30 pagi. Ok tren dah xde, KL Sentral pun dah tutup..

Xde pilihan.. tidur kat kaki lima KL Sentral,
Nak ambik teksi rasa macam rugi pulak, baik ambik dari airport tadi terus ke rumah kan..
Tidur bak gelandangan, tapi ok la bukan sorang2.. huhu
Esoknya bangun, selesaikan apa yang belum selesai, ambik first tren ke Seremban,
Tidur lagi,

Teettt..teettt..teettt - pintu tutup kat Stesyen Serdang,
Ok lepas ni kajang, tup2 tertidur lagi.. sedar2 pintu tren tengah proses terkatup kat stesyen UKM arghh, Buka mata luas2, bangun-duduk 2,3 kali, tunggu sampai Stesyen Bangi (6.45am).. lintas jejantas tunggu tren balik ke KL. Sampai Kajang turun (7.30am), x larat sangat dah nak ambik bas, mengejar waktu lagi.. terus shoot dengan teksi ke rumah. Tepat pukul 8.00am sampai depan pintu rumah, rehat 15 minit.. mandi dan terus bersiap untuk ke Teratak D’puncak pulak. 9.00 AM (GMT +8.00 Kuala Lumpur) sesi terakhir tutoring math PMR pun bermula.


O.o mata panda

30 التعليقات:

Anonymous
at: October 14, 2013 at 1:08 AM said...

Wow..msti penat sgat..perjalanan yg sgt jauh tp brbgai bagai dugaan yg bkl jadi kenangan ... Tu la warna warni kehidupan ;-)

perindu_خلافة says:
at: October 14, 2013 at 10:06 AM said...

memang agak penat.. tp apalah sangat kan, penat dunia je.. insyaALlah saya cuma harapkan redha Dia ^_^

# kenapa anonymous xnak guna nama sebenar ea?! curious.. hehe

Anonymous
at: October 14, 2013 at 1:57 PM said...

Betul,penat dunia je, inshaAllah penulis akn dpt redha Nya...
^,^~
#maaf buat penulis curious,tapi tak ckup keberanian nak letak nama sebenar..btw,suka akn blog penulis..ayat yang menarik .^,^~

Norlyana Nasrin says:
at: October 14, 2013 at 3:06 PM said...

Adakah anda jetlag? hehe...

bahaya woo..buatnya terlepas perhentian sampai ke Seremban mau naya~

anonymous mungkin pemalu (^-^)

perindu_خلافة says:
at: October 14, 2013 at 4:48 PM said...

kalau cik anonymous x berani xpe, saya pun x boleh paksa,
anyway terima kasih ye sbb sudi dtg sini ^,^~

perindu_خلافة says:
at: October 14, 2013 at 4:49 PM said...

to Norlyana Nasrin..
rasanya bukan jetlag lyana sbb kita x merentas garisan waktu pn, ^_^

.. in case terlepas s'ban kena patah balik guna cara yg sama jugak la kn, hehe

Norlyana Nasrin says:
at: October 14, 2013 at 9:01 PM said...

hehehe~penat berjalanlah tu..

tu la..nak patah balik tu yang seksa...nak menunggu tren lagi hehe..tapi pagi rasanya laju skit kot..

perindu_خلافة says:
at: October 15, 2013 at 9:34 AM said...

hahaha :D

ha'ah kebetulan pagi tu, tren tiba kat platform tepat dgn apa yang dia tulis kat arrival board, 1st time tu ^_^

Norlyana Nasrin says:
at: October 16, 2013 at 1:40 PM said...

hehe kalau tak..

"harap maaf.tren ke XX mengalami kelewatan..."

ayat biasa kalau time peak hour...

rizQzaini says:
at: October 17, 2013 at 6:27 PM said...

hahaha.. kecewa kot kalau dengar announcement mcm tu ^_^

Norlyana Nasrin says:
at: October 17, 2013 at 9:14 PM said...

kecewa dan masa ni la cepat2 cari alternatif lain untuk pulang ke rumah xpun tunggu jela..

oh ye..peluang untuk bertaaruf dengan stranger paling tinggi ketika ini hehehe~

ada la kumpul 2-3 orang kawan semasa menunggu tren :)

perindu_خلافة says:
at: October 21, 2013 at 2:58 PM said...

rizQan sanggup tunggu daripada cari alternatif lain, kecuali dalam keadaan kejar waktu.. hehe,

jujurnya rizQan x biasa nak tegur2 orang yg x kenal tanpa sebab, kes kat singapore termasuk dalam kes terpencil, ^_^

Norlyana Nasrin says:
at: October 27, 2013 at 5:16 PM said...

Malu ye? Xpe bg kte, kte mmg suka b'tegur sapa dgn org selain hlgkn bosan, boleh tmbh kenalan

perindu_خلافة says:
at: October 27, 2013 at 6:49 PM said...

bukan malu.. tp xde point nak bercerita, huhu~

lagi satu perempuan ni lebih mudah bercakap dengan perempuan lain kot, lelaki kalau tiba2 nak bercakap rasa macam janggal pulak, haha

kes sama tp x serupa
#perempuan pegang tangan perempuan normal, tp bila lelaki pegang tangan lelaki, erk -_-. hahaha

Norlyana Nasrin says:
at: October 31, 2013 at 2:54 AM said...

mungkin bergantung kepada personaliti seseorang tu juga..sebab kita ada 2 3 kawan lelaki yang kalau campak tang mana pun, sekejap tu dah dapat kawan baru..hehe

hehe atuk pegang tangan cucu lelaki tu kan normal? hehe (^-^)v

perindu_خلافة says:
at: November 2, 2013 at 2:30 PM said...

yup.. setuju,
personality memang mempengaruhi tindakan kita sehari-hari ^_^

# nanti rizQan ajar anak2 untuk pegang tangan parents dia setiap masa, insyaALlah :)

anonymous ^,^~ says:
at: November 2, 2013 at 10:12 PM said...

jgn lupa bagi mereka dgr lagu ni dari kecil lagi,, spya mereka memahami .. ^,^~
#hanyalah cadangan ..

perindu_خلافة says:
at: November 3, 2013 at 11:06 PM said...

broken link -_-
lagu apa ye sebenarnya cik platipus?

perindu_خلافة says:
at: November 3, 2013 at 11:09 PM said...

eh.. sorry2,
should be 'cik anonymous' O_o
dah mengantuk sangat ni, Zzz

Anonymous
at: November 4, 2013 at 1:30 PM said...

kenapa pnggil sya mcm tu? Tu kn haiwan dh pupus? takpela. Sya trima...org mmbri kita mrasa ...hahahaha..oohh....tu lgu erti fatihah by ummi..crik dkt youtube^,^~..

perindu_خلافة says:
at: November 4, 2013 at 6:40 PM said...

betul2 minta maaf.. dah publish comment baru sedar, haish~ -_- sempat perli lagi tu,

huhu.. apa pun nanti saya try dengar lagu yang cik anonymous bagi tu dulu, kalau sesuai baru boleh bagi dengar kat anak2 ^_^

perindu_خلافة says:
at: November 4, 2013 at 8:40 PM said...

dah dengar, nice..

anak buah terkesima, layan betul lagu tu, mgkn sbb nyanyian budak2 kn ^_^ hehe, thanx 4 sharing

Anonymous
at: November 4, 2013 at 10:49 PM said...

haa..kan org dh ckp lgu tu sesuai, haisss, ingt org nk rosakkn pemikiran generasi akn dtg ke ?hahaha ^,^~
alhamdulillah, bguslh a'innul suka..insyaAllah ia mmbwa kebaikn..btw comel a'innul ^,^~

#klu penulis senang sya share lgu dgn pnulis , insyaAllah sya akn trus share jika ia mmbwa kearh kebaikan .. ^,^~

perindu_خلافة says:
at: November 4, 2013 at 11:43 PM said...

haish.. xde lah sampai saya t'fikir yg awak nak rosakkan generasi masa depan, yg tu 'hyperbola' sangat dah.. hahaha ^_^

selagi mana beremanfaat, saya xde masalah, share je..

# anyway terima kasih atas dua perkara; (1) pujian untuk anak buah saya, dan (2) good info yang awak ni sebenarnya salah sorang dr rakan fb saya ^_^

Anonymous
at: November 5, 2013 at 12:00 AM said...

ya Allah, geramnya hati ni.. btw, info kbetuln tu buatkn saya lbh brhati hati utk menaip lps ni.. thanks 4 that .. ^,^~

perindu_خلافة says:
at: November 5, 2013 at 8:58 AM said...

hahaha.. ^_^
sila lebih berhati2 ye, sebab tu awal2 lagi saya dah bagitahu yang saya ni very details n particular,

Anonymous
at: November 5, 2013 at 10:26 AM said...

rasa kota kubu rahsia saya diancm hebat ... satu perthann dah lobos .. haiss .. jahat ... tak nk kwn .. hahaha ^,^~

perindu_خلافة says:
at: November 5, 2013 at 3:03 PM said...

lobos pun boleh.. hahaha ^_^
haish, baru hari tu hulurkan salam perkenalan skrg dah xnak kawan pulak, hehe >_<

Anonymous
at: November 6, 2013 at 11:20 PM said...

dah ayt tu yg trkluar wktu menaip ni .. haiss..yela ayt apa yg sesuai digantikan ?
^,^~
yelah2, kita kwn balik .. >_< hehehe

perindu_خلافة says:
at: November 7, 2013 at 10:23 AM said...

rasanya.. cik anonymous maksudkan bolos kot ^_^ hahaha