Copyright © wdp .. |
Design by Dzignine
Sunday, July 28, 2013

rupa paras |

bentuk Au (kegunaan)

.. adapun yang sering kita lihat emas itu dibentuk menjadi barang perhiasan.. dari rantai ke gelang, mahkota ke singgahsana dan juga sebagainya. Kerana padanya terletak lambang kemegahan dan kekuasaan, kilauan cahaya yang terpancar dari logam mulia ini boleh membuat mata yang memandang terpesona. O.o

Namun perlu jua diambil tahu selain barang kemas, logam ini turut dibentuk menjadi jongkong emas (gold bar) dan syiling emas (coin); sesuai dengan fungsinya sebagai simpanan dan barang pertukaran dalam dagangan.



Seperti yang saya maklumkan dalam artikel sebelum ini, sifat emas tulen (999.9) ini adalah lembut dan senang dilentur. Maka amatlah jarang sekali ia digunakan dalam membentuk barang perhiasan dan syiling pertukaran. Hari ini emas dengan ketulenan 916 adalah pilihan terbaik; untuk dibentuk menjadi barang perhiasan sesuai dengan sifatnya yang lebih kukuh [hasil campuran logam perak].


# Barang perhiasan, jongkong dan syiling.

4 التعليقات:

RuBy Razali says:
at: July 29, 2013 at 8:18 AM said...

no wonder orang dalam filem dan tv, gigit2 itu emas nak cek ori ke tak~ ahhahaha

perindu_خلافة says:
at: July 29, 2013 at 1:24 PM said...

hehe//
lepas ni dah boleh try gigit mana2 emas yg ko ada, nak lebih thrill setiap kali jumpa emas ko buat muka lapar n terus je gigit, abaikan siapa pun pemakainya, haha ^_^

# GOLDbusters

RuBy Razali says:
at: July 30, 2013 at 2:51 PM said...

makcik, izinkan saya mengigit jari makcik kerana mau mengetest ketulenan. *makcik pun kasi lempang se-das. hahahahha

perindu_خلافة says:
at: August 1, 2013 at 1:36 PM said...

dua2 kurang pahala puasa.. sorang berniat nak gigit jari orang, yang sorang lagi gagal menahan kesabaran,

p/s: aku suruh gigit emas bukan jari, haha ^_^