Copyright © wdp .. |
Design by Dzignine
Friday, November 4, 2011

Menerobos Terowong Masa

Saya amat yakin; tidak ada seorang pun dari kita yang pernah merentasi dimensi masa kan, ^_^
[namun jika ada pembaca yang bukan dari dimensi ini:2011, sila maklumkan kehadiran anda dengan kadar segera!!]. Alangkah bertuahnya diri kita, andai dapat diberi peluang untuk melihat perbezaan suatu zaman dengan zaman yang lain.

Untuk pengetahuan sahabat² yang dikasihi, kita sememangnya mampu melihat perbezaan itu. Saya sendiri bersyukur kerana berkat usaha pengajian seorang Ilmuan Islam (Baca: Ibnu Haytam) berkenaan dengan konsep cahaya dan fisiologi mata. Maka berkembanglah pada zaman selepasnya idea penciptaan kamera, video rekoder, binokular dan sewaktu dengannya. Dan hari ini kita rasa beruntung kerana telah dihidangkan dengan pelbagai jenis teknologi canggih yang mampu membawa kita semua menerobos lohong-lohong waktu ke satu zaman yang kita panggil 'semalam'.

Dengan beralaskan warQah daUn papYrus, saya bawakan untuk sahabat; wajah sebuah Banda Hilir di saat dan ketikanya saya masih lagi kecil (sekitar tahun 1988 ke 1989 ). Dan perubahan yang dialaminya sehingga membawa kepada wajah yang baru (dirakam oleh sahabat saya: Abdullah Mubarak) pada awal tahun ini (2011) ^_^

'Si Debab' itu adalah saya ^_^







Gambar yang disiarkan telah mendapat keizinan dari Abdullah Mubarak ^_^
 
Suatu perkongsian untuk pelayar warQah daUn papYrus,
“Hayati Nilai Sebuah Perubahan; untuk membentuk diri yang lebih baik di Masa Hadapan!!”

7 التعليقات:

Norlyana Nasrin says:
at: November 4, 2011 at 9:59 AM said...

sesungguhnya waktu kecik dl kte nk sgt meja study Nobita sbb ade mesin masa Doraemon...bila dh skola br tau bbnd 2 x wujud hhuhuhu kne tipu hidup2....

melalui gmbr, video dan sestgh brg..kita dpt mengimbau kenangan huhu..yg kte plak kekdg t'igt bnd2 sengal adik2 kte buat dlm klas maka gelak sorg2 smbl kne jeling dgn Ain huhuhu....

RuBy says:
at: November 4, 2011 at 10:13 AM said...

HAHAHAHAHHAAHHAH~
nasrin adalah kelakar~ sekian...

skang ni kalau balik kampung pun aku dah lost... dahla balik setahun dua tiga kali je... dah berubah2 dah ha~ haha

perindu_خلافة says:
at: November 4, 2011 at 10:48 AM said...

lyana..
dekat rumah lama rizQan [bbb] ada je meja stuDy macam nobita tu,
#abahpunyamejala

sebenarnya wujud je mesin masa tu,
skrg ni dalam rumah rizQan [mlk] ada bilik rizQan, dalam bilik rizQan ada satu almari, dalam set almari tu ada laci.. dan dalam laci tu tersimpan kebanyakan brg2 yang sahabat dulu n skrg pernah bagi, surat nak ajak kawan + kad raya + hadiah/kad birthday + keychain + baju batik asrama + buku laporan disiplin + beg matric UIA, album gambar etc...

dan macam yg lyana cakap la, benda2 ni semua yang mengingatkan nostalgia masa lalu,
kelemahan dia cuma mesin masa ni hanya boleh kebelakang tapi takkan mampu kedepan ^_^

perindu_خلافة says:
at: November 4, 2011 at 10:52 AM said...

RuBy..
sesungguhnya kau jugak kelakar, bila jalan bertemu dalam realiti kau jadi kaku, apsal!? HaHaHa ^_^

aku harap kau tak lost nak balik ke rumah hari ni, sila maklumkan kalau kau dah sampai k.. dalam masa 24 jam x reply, aku report polis >_<

RuBy says:
at: November 4, 2011 at 6:20 PM said...

HAHAHAHAHAH~
dah sampai dengan selamatnya ye... anda janganla risau~ hahaha
owh dan~
aku memang begitu dengan yg berlainan jantina ye... harap paham~ hahaha
#danakupuntaktaukenapaakujadibegitu
hahahaha~haih~

Norlyana Nasrin says:
at: November 4, 2011 at 11:27 PM said...

yang kte plak ade 1 kotak yg ade sume surat2 lama, kad2 raya, valentine (ni ketika zaman jahiliah) dan buku biodata kwn2..diari lme pun ade gak..terasa nk bako je diary 2 bl bc blk tp syg la plak..wlupn rs diri amatlah jahil ketika itu...huhu

ahahaha igtkn rizqan x perasan psl Rubiah 2..ternganga budak 2 + nervous klu jmp b'lainan jantina hahaha..

err bab blk rumah Rubiah mmg hfl huhu hatinya dirumah~~

Norlyana Nasrin says:
at: November 4, 2011 at 11:28 PM said...

err Rubiah ko tau kan ade bnd yg aku sorg je boleh fhm dan ko slalu blur bl aku ckp ape2...HAHAHAHAHAHAHA